Jo ikämieheksi ehtinyt kauppaneuvos Veikko Hulkko julkaisi äsken Onni on sivutuote -kirjan. Hulkko on varttuneiden oululaisten tuntema yritysjohtaja, legendaarisen Käyttöauto Oy:n parhaiden vuosien omistajavetäjä. Ne Angliat, Caprit, Cortinat, Escortit ja Taunukset… Nuoremmat tietävät Veikko Hulkon jos tietävät erityisen menestyneen yrittäjän, valtakunnallisen verotilaston ykkösen Juha Hulkon isänä.

Tapasin Veikko Hulkon ensimmäisen kerran juuri ajokortin saaneena eli aika kauan sitten. Saapastelin Limingantullissa sijainneen Käyttöauton yläkertaan ja halusin tavata toimitusjohtajan. Hulkko avasi ovensa ja kysyi asiaani. Mitäs minulla, maakunnassa toimivalle urheiluseuralle sponsorirahaa olin vain pyytämässä. Hulkko kyseli tarkemmin, kuunteli, mietti ja kyseli vielä lisää. Vasta myöhemmin ymmärsin, että kysehän oli opetustuokiosta. Hulkko kysymyksillään kertoi nuorelle omasta mielestään leijonalle, kuinka tämän olisi tullut valmistautua myyntitehtäväänsä.

Veikko Hulkko omisti ja johti Käyttöautoa aikansa. Historiaan hän jää kuitenkin aivan toisesta asiasta: sittemmin pörssiin listautuneen Elektrobitin yhtenä perustajana ja ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana. Aikuisena, toimittajan työssäni tapasin Hulkkoa silloin tällöin Elektrobitin tilaisuuksissa. Vaitelias, lähes hiljainen herrasmies seurasi asioiden kulkua takapenkistä, itsestään numeroa tekemättä. Hulkon sanoma tuoreessa kirjassa on vuosikymmenten patinoima: eettisyyden korostaminen ja nykypäivän yritysten voitontavoittelun kritisoiminen.

Veikko Hulkon lopullinen vastaus Käyttöauton yläkerrassa oli ihmiskasvoinen, ymmärtävä ja jopa silkkihansikkain annettu kasvatuksellinen EI. Nuorelle miehelle ei jäänyt mitään hampaan koloon, häntä ei nöyryytetty. Ei siis muuta kuin portaat alas, auto käyntiin ja kohti Markkinointi-Instituuttia, olihan siellä alkamassa Kirjanpidon perusteet -kurssin tentti.

Ai niin.

Veikko Hulkon kirjan kustansi Juha Hulkko ja toimitti tytär Johanna Hulkko. Kirjaa voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta info@oulunkauppaklubi.org

Martti_Turunen.jpg

Martti Turunen

Päätoimittaja, toimitusjohtaja Forum24